Ontario Surgical Quality Conference

November 4, 2016

All Plenary Sessions to be held in the Colonial Ballroom, 2nd Floor

7:00 – 8:00 (60 min) 7:30 – 8:00 (30 min)	Surgeon Champion Breakfast - <i>Giovanni Room</i> Surgical Clinical Reviewer Breakfast – <i>St. Patrick Room</i>			
8:00 (15 min)	Ontario's Quality Agenda	Ms. Lee Fairclough		
8:15 (30 min)	The Surgical Patient Experience	Ms. Judith John		
8:45 (30 min)	Moving Forward with Surgical Quality in Ontario	Dr. Tim Jackson		
9:15 (1 hr)	Keynote Address – Power of the Collaborative	Dr. Karl Bilimoria		
10:15 (20 min)	Networking, Coffee and Storyboards			
10:35 (25 min)	Address from Deputy Minister of Health and Long-Term Care	Dr. Bob Bell		
11:00 (1 hr 15 min)	 Breakout Sessions Surgical Quality Improvement Plans: Planning & Tracking Improvement Real Stories of Change in Surgical Site Infection, Urinary Tract Infection, Cardiac Complications Transforming Surgical Quality using Data 			
12:15 (1 hr)	Lunch, Networking and Storyboards			
1:15 (45 min)	ERAS: Beyond Colorectal Surgery	Dr. Robin McLeod		
2:00 (1 hr)	Sustaining Improvement in Surgical Care Making the most of what you've got Ottawa Hospital Study on Cost Effectiveness	Dr. Karl Bilimoria Dr. David Schramm		
3:00 (20 min)	Networking, Coffee and Storyboards			
3:20 (1 hr 10 min)	Breakout Sessions 4. Real Stories of Change in Surgical Site Infection, Length of Stay and Readmission 5. Transforming Surgical Quality using Data 6. Patient Safety in Perioperative Care			
4:30 (30 min)	Early Findings and Next Steps	Dr. Tim Jackson Ms. Lee Fairclough		
5:00	Adjournment			

BREAKOUT AGENDA

Ontario Surgical Quality Improvement Conference

November 4, 2016

11	-	12:	15	
(1	hr	10	mi	in)

Breakout Session 1 – *Colonial Ballroom*Surgical Quality Improvement Plans: Planning & Tracking Improvement

• SQIP: What is it?

SQIP: What to do with it?

• SQIP: What next? (SQIP to QIP)

Moderator: Mina Viscardi -Johnson

> Pierrette Price Arsenault Dr. David Smith

Dr. Lynn Mikula

11 – 12:15 (1 hr 10 min)

Breakout Session 2 – Giovanni Room

Real stories of change.

• Surgical Site Infection

• Urinary Tract Infection

• Cardiac Complications

Moderator: Dr. Patrick Whelan

Dr. Duncan Rozario Ms. Mahsa Sadeghi Dr. P.J. Devereaux

11 - 12:15 (1 hr 10 min)

Breakout Session 3 – **St. Patrick Room** Transforming Surgical Quality using Data

 Quality Improvement in Pediatrics (ACS NSQIP Pediatric)

Quality Improvement in Bariatric Surgery (MBSAQIP)

Quality Improvement in Trauma (TQIP)

Moderator: Ms. Julie Bedford

Dr. Ann Fecteau Dr. John Hagen Dr. Avery Nathens

3:20 - 4:30 (1 hr 10 min)

Breakout Session 4 - Colonial Ballroom

Real Stories of Change

Surgical Site Infection

Length of Stay

Readmissions

Moderator: Mr. Amit Thakker

Ms. Kristen Vaughan Dr. Michael Lisi Dr. Rardi van Heest

3:20 - 4:30 (1 hr 10 min)

Breakout Session 5 – Giovanni Room

Transforming Surgical Quality using Data

Vascular Quality Initiative

Choosing Wisely Canada

Society for Thoracic Surgery

Moderator: Ms. Susan Taylor

Ms. Naomi Eisenberg Dr. Kyle Kirkham Dr. Christian Finley

3:20 - 4:30 (1 hr 10 min)

Breakout Session 6 - St. Patrick Room

Patient Safety in Perioperative Care

Comprehensive Unit-Based Safety Program (CUSP)

Intensive Care Observational Registry (iCORE)

Canadian Patient Safety Institute (CPSI)

Dr. Husein Moloo Dr. Eddy Fan Ms. Jennifer Rodgers

Moderator: Mr. David Zago

OHQC001 (02/06)